Το χαμόγελο σου, είναι το ωραιότερο κόσμημα που μπορείς να φορέσεις, το καλύτερο αξεσουάρ, για αυτό δεν θα πρέπει να το αμελήσεις ούτε αυτό το καλοκαίρι!
Σήμερα θα πούμε μερικά πράγματα για το πώς να φροντίζεις καθημερινά το στόμα σου και να διατηρήσεις φρέσκια και δροσερή την αναπνοή σου και πάνω από όλα τα δόντια σου λευκά και υγιή!
Πρωτο βήμα: το σωστό βούρτσισμα!
Και όπως λέω και ξαναλέω δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του βουρτσίσματος. Το συνιστώμενο είναι 2 φορές την ημέρα αν θέλετε να είστε λίγο παραπάνω συνεπείς μπορείτε και τρεις μετά από κάθε γεύμα!
Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος πάντα ξεκινάει από το ούλο προς το δόντι με κινήσεις όπως σκουπίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Πριν από αυτό μπορούμε να κάνουμε λίγο κυκλικές κινήσεις για να βοηθήσουμε τα ούλα να χαλαρώσουν με ήπιο μασάζ και στη συνέχεια όπως υπέδειξα αρχικά.
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μαλακή και πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα Όχι μέτρια ή σκληρή διότι θα τραυματίστουν τα ούλα και θα κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό στα δόντια μας, με αυχενικές αποκαλύψεις και ευαισθησία, η οποία μπορεί να χειροτερέψει αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρια η σκληρή οδοντόβουρτσα. Οι κινήσεις μας Καλό είναι να είναι μαλάκες και στοχευμένες και να προτιμούμε τις οδοντόβουρτσες πικνες, οι οποίες έχουνε μικρό ινίδια ώστε να εισχωρούν και κάτω από τα ούλα.
Σε περίπτωση πάλι που είστε λάτρης της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας να χρησιμοποιείτε στρογγυλή κεφαλή με πολύ μαλάκες τρίχες οι οποίες κάνουν ήπιες κινήσεις στο πρόγραμμα για ευαίσθητα δόντια. Πάντα σε γωνία 45 μοιρών προς το ούλο ούτως ώστε η κίνηση να υποβοηθείται και κάτω από το ούλο.
Βήμα Δεύτερο :μην αμελείς τη γλώσσα!
Ξέρω, μπορεί να βαριέσαι να κάνεις και τη γλώσσα μετά το βούρτσισμα των δοντιών ή να σκέφτεσαι ότι ίσως δεν είναι και τόσο απαραίτητο! Έλα όμως που είναι το πιο σημαντικό για την αναπνοή σου! Τα μικρόβια που παραμένουν στην επιφάνεια της γλώσσας αποτελούν το κύριο αίτιο για την κακοσμία του στόματος! Αυτά είναι που σχηματίζουν το λεγόμενο επίχρισμα ή αλλιώς το άσπρο χρώμα πάνω στη γλώσσα σου που μπορεί να αναρωτιέσαι κάθε πρωί που ξυπνάς γιατί υπάρχει!
Η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια στη στοματική κοιλότητα από την οποία γίνεται η έκκριση των τοξινών από όλο μας το σώμα, Οπότε είναι σημαντικό τουλάχιστον κάθε πρωί που ξυπνάμε να καθαρίζουμε και τη γλώσσα και τον οργανισμό μας από τις βλαβερές τοξίνες! Πώς θα το πετύχουμε όμως αυτό?
Το ξέστρο της γλώσσας είναι αυτό που θα μας βοηθήσει! Μπορείς να προμηθευτείς από ένα φαρμακείο, οποιασδήποτε εταιρείας ή οποιοδήποτε σε βολέψει, του οποίου η χρήση είναι πάρα πολύ απλή!
Τουλάχιστον κάθε πρωί (έγω κάνω και το βράδυ πριν κοιμηθώ) βρέχουμε το ξέστρο με κρύο νερό και περνάμε τη γλώσσα «χτενιζοντας την επιφάνεια της» από πίσω προς τα εμπρός γύρω στις 10 φορές. Θα παρατηρήσεις ότι βγάζει ότι υπάρχει στην επιφάνεια της! Ξεπλένεις το ξέστρο με κρύο νερό σε κάθε σου κινηση και συνεχίζεις το «χτένισμα» με ήπιους χειρισμούς! Ξεπλένεις με νεράκι και η γλώσσα σου ειναι πεντακάθαρη έτοιμη για νέες γευστικές απολαύσεις!
Βήμα τρίτο :Μην ξεχνάς το μεσοδόντιο βουρτσάκι ή το οδοντικό νήμα!
Άλλο ένα βήμα που πιστεύω ότι μπορεί να βαριέσαι να το κάνεις κάθε μέρα, Αλλά πίστεψέ με Είναι απαραίτητο για την σωστή υγιεινή των ούλων σου! Είναι απίστευτο πόσα μικρόβια και πόσα μικρά κομματάκια από τροφές εγκλωβίζονται ανάμεσα στα ούλα ή μεταξύ των δοντιών μας τα οποία δεν φεύγουν με το απλό βούρτσισμα! Μπορείς να κάνεις το νήμα ή τα βουρτσάκια πριν ή μετά το κανονικό βούρτσισμα!
Extra tip! Μπορείς να βουτάς τα βουρτσάκια μέσα στο στοματικό διάλυμα κάθε φορά που καθαρίζεις τα δόντια σου για ακόμα μεγαλύτερη απολύμανση μεταξύ των δοντιών και των ούλων! Και μη ξεχνάς να τα αλλάξεις συχνα! (γι’αυτο έχει και τόσα στο σακουλάκι) Επίσης το βουρτσάκι δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στενό στις περιοχές των δοντιών αλλά ούτε και να περισσεύει! θα πρέπει να νιώθουμε ότι λίγο πιέζει κάνοντας μασάζ στα ούλα μας!
Βήμα τέταρτο: το στοματικό διάλυμα
Θα μου πεις Είναι όντως απαραίτητο? εγώ θα σου απαντήσω, Ότι Ανάλογα τις ανάγκες του στόματος σου θα χρησιμοποιείς και το αντίστοιχο διάλυμα! Τι εννοώ?
Για παράδειγμα αν ένα στόμα είναι απόλυτα υγιές, Τότε ίσως χρειαστεί απλά για λόγους Καλής αναπνοής να χρησιμοποιήσει κάποιο πολύ ήπιο διάλυμα Καθημερινής χρήσης και χαμηλής ποσότητας αλκοόλ μερικές φορές την εβδομάδα.
Τώρα πάλι, αλλά στόματα που πάσχουν από σοβαρές περιοδοντικές νόσους ή από εκτεταμένη ουλίτιδα, Καλό είναι να χρησιμοποιούν διαλύματα με χλωρεξιδίνη (το ποσοστό της θα υποδειξει ανάλογα ο κάθε γιατρός που πρέπει να υπάρχει στο διάλυμα και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κλινικής εικκνας) ωστε να γίνεται πιο ενδελεχής και ο καθαρισμός στο σπίτι.
Τώρα, στόματα τα οποία έχουν παραμεληθεί η πιθανώς να έχει αρκετό καιρό να γίνει καθαρισμός στο οδόντιατρειο, μπορούν να χρησιμοποιούν διαλύματα χαμηλά σε αλκοόλ που λειτουργούν πιθανώς με οξυγόνο για να γίνεται πιο φιλικό το περιβάλλον του στόματος και στην φυσιολογικη μικροχλωριδα των μικροβίων, Αλλά και να αποτρέπεται ταυτόχρονα τημ επιμέρους μόλυνση από εξωτερικούς παράγοντες.
Βήμα πέμπτο : μήν αμελείς τον τακτικό έλεγχο για καθαρισμό στο οδόντιατρειο!
Πέρα από τον λεπτομερή καθαρισμό που θα σου κάνει ο οδοντίατρος σου, Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα για να διατηρήσουμε Ένα καθαρό στόμα! Με τον καθιερωμένο εξαμηνιαίο έλεγχο που πρέπει να κάνεις στον οδοντίατρο σου προλαμβάνεις και πιθανά προβλήματα με τα δόντια (όπως τερηδόνα), Αλλά βλέπεις και την κατάσταση των ούλων σου, Αν τυχόν τα αμελείς εσύ ή αν δεν τηρείς σωστά τα βήματα του καθαρισμού στο σπίτι.
Με τον καθιερωμένο σου έλεγχο μπορείς να προλάβεις κι άλλα θέματα στο στόμα σου, όπως θέματα με τη γλώσσα (έντονο επίχρισμα, ή μυκητιάσεις) αλλά και διάφορα στοματολογικά προβλήματα με αιτιολογία συστηματικής προέλευσης, για παράδειγμα κάποιο δερματικό νόσημα με εκφράση στο στόμα ή κάποια αλλεργία! Μπορείς να μάθεις περισσότερα πράγματα για την κακοσμία από έναν ειδικό, Αλλά και να πάρει σωστές συμβουλές για να κάνεις τακτοποιημένα και όμορφα την περιποίηση σου!
Βήμα έκτο: δεν θα κάνεις και κάτι έξτρα για ομορφιά?
Το κυριότερο είναι η σωστή υγιεινή του στόματος μας, αλλά για όλους εσάς που τα κάνετε Όλα αυτά σωστά και θέλετε το κάτι παραπάνω… να χαμογελάτε και να λάμπει το χαμόγελο σας τις όμορφες βραδιές του καλοκαιριού, Καλό είναι να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο μιας ήπιας λεύκανσης!
Η τεχνική της λεύκανσης στο σπίτι με μασελάκια είναι ότι πιο ήπιο μπορεί να σας προσφέρει ο οδοντίατρος σας, καθώς υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στα λευκαντικά τζελ ούτως ώστε να μη φθαρθουν ή να μην ταλαιπωρηθουν τα δόντια σας.
Τελευταίο βήμα : Η υγεία ξεκινάει από μέσα μας!
Μην ξεχνάς πως η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση παίζει ρόλο, τόσο σημαντικό και στο δέρμα, αλλά και στο βλεννογόνο του στόματος μας! Τις ζεστές Λοιπόν μέρες του καλοκαιριού μην αμελείς να έχεις ένα νεράκι μαζί σου, και να ενυδατώνεις συχνά το στόμα σου αλλά και τον οργανισμό σου!
Η σωστή διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική και για το σώμα μας και για το στόμα μας! Για αυτό να έχεις το μυαλό σου κάποιες τροφές που ίσως μένουν παραπάνω στα δόντια μας και πρέπει να αποφεύγεις! Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη κυρίως, οπότε αν τυχόν καταναλωθούν σε ποσότητες μετά καλό είναι να γίνει ένα σωστό βούρτσισμα!
Επίσης καλό είναι να αποφεύγεις τις έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές στη διατροφή σου δηλαδή για παράδειγμα μετά από κάτι πολύ ζεστό μην φας κάτι παγωμένο ή το ανάποδο διότι δεν θέλουμε ο πολφός των δοντιών να ερεθιστει! Και μην ξεχνάς ότι οι όξινες τροφές και μάλιστα σε συχνή κατανάλωση προκαλούν διάβρωση στα δόντια οπότε και αυτές με μέτρο!
ΚΑΛΌ ΚΆΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΆ ΌΜΟΡΦΑ ΧΑΜΌΓΕΛΑ!
Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr