Πώς να κρατάς το στόμα σου φρέσκο και ανανεωμένο και για το καλοκαίρι!

Το χαμόγελο σου, είναι το ωραιότερο κόσμημα που μπορείς να φορέσεις, το καλύτερο αξεσουάρ, για αυτό δεν θα πρέπει να το αμελήσεις ούτε αυτό το καλοκαίρι!

Σήμερα θα πούμε μερικά πράγματα για το πώς να φροντίζεις καθημερινά το στόμα σου και να διατηρήσεις φρέσκια και δροσερή την αναπνοή σου και πάνω από όλα τα δόντια σου λευκά και υγιή!

Πρωτο βήμα: το σωστό βούρτσισμα!

Και όπως λέω και ξαναλέω δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του βουρτσίσματος. Το συνιστώμενο είναι 2 φορές την ημέρα αν θέλετε να είστε λίγο παραπάνω συνεπείς μπορείτε και τρεις μετά από κάθε γεύμα!

Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος πάντα ξεκινάει από το ούλο προς το δόντι με κινήσεις όπως σκουπίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Πριν από αυτό μπορούμε να κάνουμε λίγο κυκλικές κινήσεις για να βοηθήσουμε τα ούλα να χαλαρώσουν με ήπιο μασάζ και στη συνέχεια όπως υπέδειξα αρχικά.

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μαλακή και πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα Όχι μέτρια ή σκληρή διότι θα τραυματίστουν τα ούλα και θα κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό στα δόντια μας, με αυχενικές αποκαλύψεις και ευαισθησία, η οποία μπορεί να χειροτερέψει αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρια η σκληρή οδοντόβουρτσα. Οι κινήσεις μας Καλό είναι να είναι μαλάκες και στοχευμένες και να προτιμούμε τις οδοντόβουρτσες πικνες, οι οποίες έχουνε μικρό ινίδια ώστε να εισχωρούν και κάτω από τα ούλα.

Σε περίπτωση πάλι που είστε λάτρης της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας να χρησιμοποιείτε στρογγυλή κεφαλή με πολύ μαλάκες τρίχες οι οποίες κάνουν ήπιες κινήσεις στο πρόγραμμα για ευαίσθητα δόντια. Πάντα σε γωνία 45 μοιρών προς το ούλο ούτως ώστε η κίνηση να υποβοηθείται και κάτω από το ούλο.

Βήμα Δεύτερο :μην αμελείς τη γλώσσα!

Ξέρω, μπορεί να βαριέσαι να κάνεις και τη γλώσσα μετά το βούρτσισμα των δοντιών ή να σκέφτεσαι ότι ίσως δεν είναι και τόσο απαραίτητο! Έλα όμως που είναι το πιο σημαντικό για την αναπνοή σου! Τα μικρόβια που παραμένουν στην επιφάνεια της γλώσσας αποτελούν το κύριο αίτιο για την κακοσμία του στόματος! Αυτά είναι που σχηματίζουν το λεγόμενο επίχρισμα ή αλλιώς το άσπρο χρώμα πάνω στη γλώσσα σου που μπορεί να αναρωτιέσαι κάθε πρωί που ξυπνάς γιατί υπάρχει!

Η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια στη στοματική κοιλότητα από την οποία γίνεται η έκκριση των τοξινών από όλο μας το σώμα, Οπότε είναι σημαντικό τουλάχιστον κάθε πρωί που ξυπνάμε να καθαρίζουμε και τη γλώσσα και τον οργανισμό μας από τις βλαβερές τοξίνες! Πώς θα το πετύχουμε όμως αυτό?

Το ξέστρο της γλώσσας είναι αυτό που θα μας βοηθήσει! Μπορείς να προμηθευτείς από ένα φαρμακείο, οποιασδήποτε εταιρείας ή οποιοδήποτε σε βολέψει, του οποίου η χρήση είναι πάρα πολύ απλή!

Τουλάχιστον κάθε πρωί (έγω κάνω και το βράδυ πριν κοιμηθώ) βρέχουμε το ξέστρο με κρύο νερό και περνάμε τη γλώσσα «χτενιζοντας την επιφάνεια της» από πίσω προς τα εμπρός γύρω στις 10 φορές. Θα παρατηρήσεις ότι βγάζει ότι υπάρχει στην επιφάνεια της! Ξεπλένεις το ξέστρο με κρύο νερό σε κάθε σου κινηση και συνεχίζεις το «χτένισμα» με ήπιους χειρισμούς! Ξεπλένεις με νεράκι και η γλώσσα σου ειναι πεντακάθαρη έτοιμη για νέες γευστικές απολαύσεις!

Βήμα τρίτο :Μην ξεχνάς το μεσοδόντιο βουρτσάκι ή το οδοντικό νήμα!

Άλλο ένα βήμα που πιστεύω ότι μπορεί να βαριέσαι να το κάνεις κάθε μέρα, Αλλά πίστεψέ με Είναι απαραίτητο για την σωστή υγιεινή των ούλων σου! Είναι απίστευτο πόσα μικρόβια και πόσα μικρά κομματάκια από τροφές εγκλωβίζονται ανάμεσα στα ούλα ή μεταξύ των δοντιών μας τα οποία δεν φεύγουν με το απλό βούρτσισμα! Μπορείς να κάνεις το νήμα ή τα βουρτσάκια πριν ή μετά το κανονικό βούρτσισμα!

Extra tip! Μπορείς να βουτάς τα βουρτσάκια μέσα στο στοματικό διάλυμα κάθε φορά που καθαρίζεις τα δόντια σου για ακόμα μεγαλύτερη απολύμανση μεταξύ των δοντιών και των ούλων! Και μη ξεχνάς να τα αλλάξεις συχνα! (γι’αυτο έχει και τόσα στο σακουλάκι) Επίσης το βουρτσάκι δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στενό στις περιοχές των δοντιών αλλά ούτε και να περισσεύει! θα πρέπει να νιώθουμε ότι λίγο πιέζει κάνοντας μασάζ στα ούλα μας!

Βήμα τέταρτο: το στοματικό διάλυμα

Θα μου πεις Είναι όντως απαραίτητο? εγώ θα σου απαντήσω, Ότι Ανάλογα τις ανάγκες του στόματος σου θα χρησιμοποιείς και το αντίστοιχο διάλυμα! Τι εννοώ?

Για παράδειγμα αν ένα στόμα είναι απόλυτα υγιές, Τότε ίσως χρειαστεί απλά για λόγους Καλής αναπνοής να χρησιμοποιήσει κάποιο πολύ ήπιο διάλυμα Καθημερινής χρήσης και χαμηλής ποσότητας αλκοόλ μερικές φορές την εβδομάδα.

Τώρα πάλι, αλλά στόματα που πάσχουν από σοβαρές περιοδοντικές νόσους ή από εκτεταμένη ουλίτιδα, Καλό είναι να χρησιμοποιούν διαλύματα με χλωρεξιδίνη (το ποσοστό της θα υποδειξει ανάλογα ο κάθε γιατρός που πρέπει να υπάρχει στο διάλυμα και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κλινικής εικκνας) ωστε να γίνεται πιο ενδελεχής και ο καθαρισμός στο σπίτι.

Τώρα, στόματα τα οποία έχουν παραμεληθεί η πιθανώς να έχει αρκετό καιρό να γίνει καθαρισμός στο οδόντιατρειο, μπορούν να χρησιμοποιούν διαλύματα χαμηλά σε αλκοόλ που λειτουργούν πιθανώς με οξυγόνο για να γίνεται πιο φιλικό το περιβάλλον του στόματος και στην φυσιολογικη μικροχλωριδα των μικροβίων, Αλλά και να αποτρέπεται ταυτόχρονα τημ επιμέρους μόλυνση από εξωτερικούς παράγοντες.

Βήμα πέμπτο : μήν αμελείς τον τακτικό έλεγχο για καθαρισμό στο οδόντιατρειο!

Πέρα από τον λεπτομερή καθαρισμό που θα σου κάνει ο οδοντίατρος σου, Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα για να διατηρήσουμε Ένα καθαρό στόμα! Με τον καθιερωμένο εξαμηνιαίο έλεγχο που πρέπει να κάνεις στον οδοντίατρο σου προλαμβάνεις και πιθανά προβλήματα με τα δόντια (όπως τερηδόνα), Αλλά βλέπεις και την κατάσταση των ούλων σου, Αν τυχόν τα αμελείς εσύ ή αν δεν τηρείς σωστά τα βήματα του καθαρισμού στο σπίτι.

Με τον καθιερωμένο σου έλεγχο μπορείς να προλάβεις κι άλλα θέματα στο στόμα σου, όπως θέματα με τη γλώσσα (έντονο επίχρισμα, ή μυκητιάσεις) αλλά και διάφορα στοματολογικά προβλήματα με αιτιολογία συστηματικής προέλευσης, για παράδειγμα κάποιο δερματικό νόσημα με εκφράση στο στόμα ή κάποια αλλεργία! Μπορείς να μάθεις περισσότερα πράγματα για την κακοσμία από έναν ειδικό, Αλλά και να πάρει σωστές συμβουλές για να κάνεις τακτοποιημένα και όμορφα την περιποίηση σου!

Βήμα έκτο: δεν θα κάνεις και κάτι έξτρα για ομορφιά?

Το κυριότερο είναι η σωστή υγιεινή του στόματος μας, αλλά για όλους εσάς που τα κάνετε Όλα αυτά σωστά και θέλετε το κάτι παραπάνω… να χαμογελάτε και να λάμπει το χαμόγελο σας τις όμορφες βραδιές του καλοκαιριού, Καλό είναι να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο μιας ήπιας λεύκανσης!

Η τεχνική της λεύκανσης στο σπίτι με μασελάκια είναι ότι πιο ήπιο μπορεί να σας προσφέρει ο οδοντίατρος σας, καθώς υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στα λευκαντικά τζελ ούτως ώστε να μη φθαρθουν ή να μην ταλαιπωρηθουν τα δόντια σας.

Τελευταίο βήμα : Η υγεία ξεκινάει από μέσα μας!

Μην ξεχνάς πως η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση παίζει ρόλο, τόσο σημαντικό και στο δέρμα, αλλά και στο βλεννογόνο του στόματος μας! Τις ζεστές Λοιπόν μέρες του καλοκαιριού μην αμελείς να έχεις ένα νεράκι μαζί σου, και να ενυδατώνεις συχνά το στόμα σου αλλά και τον οργανισμό σου!

Η σωστή διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική και για το σώμα μας και για το στόμα μας! Για αυτό να έχεις το μυαλό σου κάποιες τροφές που ίσως μένουν παραπάνω στα δόντια μας και πρέπει να αποφεύγεις! Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη κυρίως, οπότε αν τυχόν καταναλωθούν σε ποσότητες μετά καλό είναι να γίνει ένα σωστό βούρτσισμα!

Επίσης καλό είναι να αποφεύγεις τις έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές στη διατροφή σου δηλαδή για παράδειγμα μετά από κάτι πολύ ζεστό μην φας κάτι παγωμένο ή το ανάποδο διότι δεν θέλουμε ο πολφός των δοντιών να ερεθιστει! Και μην ξεχνάς ότι οι όξινες τροφές και μάλιστα σε συχνή κατανάλωση προκαλούν διάβρωση στα δόντια οπότε και αυτές με μέτρο!

ΚΑΛΌ ΚΆΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΆ ΌΜΟΡΦΑ ΧΑΜΌΓΕΛΑ!

Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr

Advertisement

Το Σάλιο και ο ρόλος του στη στοματική κοιλότητα!

Πολλές φορές τυχαίνει να συζητήσω με τους ασθενείς μου για το σάλιο και η αλήθεια είναι ότι τους απασχολούν πολλές ερωτήσεις με κύρια ερώτηση το πόσο επηρεάζει την υγεία του στόματος η συμβάλλει στη στοματική υγιεινή. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα τα πούμε όλα!

ενημερωτικά λοιπόν για το στόμα μας:

 • το συνολικό σάλιο που παράγεται στο στόμα κατά τη διάρκεια 24ώρου είναι 1000-1500 ml.
 • οι υπογνάθιοι αδένες παράγουν περίπου το 69% του σάλιου μας, οι παρωτίδες το 26% και οι υπογλώσσιοι μαζί με τους υπόλοιπους μικρούς ελάσσονες σιαλογόνους αδένες παράγουν το υπόλοιπο 3%.
 • κατά τη διάρκεια του 24ώρου η παραγωγή του σάλιου δεν είναι ίδια αλλά παρουσιάζει αυξομειώσεις οι οποίες αρχίζουν προοδευτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας με μέγιστο επίπεδο παραγωγής μεταξύ 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα και μετά σταδιακά μειώνεται.
 • το καθαρό σάλιο είναι υγρό , άοσμο και αδιαφανές με pH 6,7-7,5.
 • Αποτελείται από α) νερό (99%) και β) από στέρεα συστατικά (0,5%)(οργανικές και ανόργανες ουσίες)
 • στις οργανικές ουσίες περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, ανοσοσφαιρίνες, ένζυμα , λίπη και βιταμίνες
 • ενώ στα ανόργανα συστατικά περιλαμβάνονται το κάλιο , νάτριο, ασβέστιο, χλώριο, φθόριο, μαγνήσιο και ψευδάργυρος.
 • μέσα στο σάλιο εκτός από τις ουσίες που περιέχονται σαν συστατικά, μπορούν να βρεθούν προϊόντα του μεταβολισμού (ουρία, γλυκόζη) καθώς και διάφορα φάρμακα που αποβάλλονται από τον οργανισμό μεσώ του σάλιου, καθώς και τοξίνες που αποβάλλονται μεσώ του σάλιου στην ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας.

Οι λειτουργίες του σάλιου:

α) η προστασία του βλεννογόνου και των δοντιών

Η προστασία που παρέχει το σάλιο από μηχανικούς τραυματισμούς βελτιώνουν την λειτουργία και την υφή του στοματικού βλεννογόνου. Εμποδίζει την εγκατάσταση και τον αποικισμό των μικροβίων τόσο στην επιφάνεια του βλεννογόνου όσο και στην επιφάνεια των δοντιών και μάλιστα μεσώ των φωσφορικών αλάτων και των ιόντων ασβεστίου προστατεύουν τα δόντια από την απασβέστιωση, όπως και η παρουσία γλυκοπρωτεϊνών σε αυτό συμβάλλει στην επασβεστίωση της αδαμαντίνης.

β) η συμβολή του στη γεύση, στην κατάποση και στην έναρξη της πέψης

Η α-αμυλάση βοηθά στην έναξη της πέψης των τροφών

γ) η αντιμικροβιακή του δράση

Η λυσοζύμη που περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στο σάλιο μας έχει πολύ σημαντικές αντιμικροβιακες ιδιότητες προστατεύοντας έτσι το βλεννογόνο, τα δόντια και τα ούλα.

Καταστάσεις που προκύπτουν αν αλλάξει η ροή του σάλιου:

 1. ξηροστομία
 2. υπερσιαλοροια

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει ο οδοντίατρος να λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή του σε περίπτωση που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή , διότι πολλά φάρμακα προκαλούν μεταβολές στην ποσότητα και ροή του σάλιου (αντιψυχωσικά, αντιυπερτασικά, για τον διαβήτη, η για υποκείμενη αυτοανοση κατάσταση). Επίσης μια αδιάγνωστη αυτοανοση νόσος (π.χ. Sjogren syndrome), η στοματική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και το άγχος , είναι καταστάσεις που οδηγούν στη μείωση του σάλιου και κατ’επέκταση στη αίσθηση της ξηροτητας του στόματος. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση είναι διαφορετική είτε έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό που τους παρακολουθεί είτε με συμπτωματική θεραπεία της ξηροστομίας με τεχνητό σάλιο , ειδικά στοματικά διαλύματα και τζελ είτε με τσίχλες που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου.

Όσο για την δεύτερη περίπτωση της υπερσιαλοροιας υπό φυσιολογικές καταστάσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αλλά αντιθέτως να αισθανόμαστε και καλά διότι υπάρχει απόθεμα και γίνεται καλή διάβροχη του βλεννογόνου και πιο σωστή προστασία της κοιλότητας ώστε να μην δημιουργείται το ξηρό περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξη παθογόνων μικρόβιων τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα.

To σάλιο και η διαγνωση μεσω αυτου:

Πολλές φορές το σάλιο αποτελεί το περιβάλλον που φιλοξενεί πολλά μικρόβια από κάποιες ασθένειες και γιαυτό αποτελεί ένα από τα πιο συχνά δείγματα για μικροβιολογική εξέταση. Αρκετά διαγνωστικά τεστ βασίζονται σε αυτό όπως η ανίχνευση του ίου των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), AIDS, και άλλων ιών , βακτηρίων και μυκήτων.Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του σάλιου ως διαγνωστικού εργαλείου είναι ότι η συλλογή δειγμάτων είναι εύκολη και μη επεμβατική, μειώνοντας έτσι δραματικά την ενόχληση που σχετίζεται με τη συλλογή αίματος π.χ. Η προσέγγιση της μη επεμβατικής συλλογής θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το άγχος και την ταλαιπωρία και να αυξήσει την προθυμία τους να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο υγείας που θα αυξήσει σημαντικά την ευκαιρία παρακολούθησης της γενικής υγείας τους με την πάροδο του χρόνου και για τη διάγνωση νοσημάτων.

Συμπερασματικά λοιπόν το σάλιο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία, προστασία και διατήρηση της δομής του στοματικού βλεννογόνου και της υγείας των δοντιών μας και των ούλων μας. Τώρα είτε λίγο παραπάνω είτε λιγότερο οφείλουμε να το διατηρούμε και ταυτόχρονα να τηρούμε τους τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρο μας για να συντηρει την υγεία του στόματος και να προλαμβάνει παθολογικές καταστάσεις.

Υ.Γ. Επειδή με έχετε ρωτήσει στο παρελθόν για το σάλιο και την πέτρα και πλάκα που μαζεύεται στα δόντια και ούλα μας ,αυτό που ήθελα να τονίσω υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι δυνατόν να συσσωρευτεί γρηγορότερα πέτρα και πλάκα σε άτομα που το σάλιο τους είναι πιο πηκτό και κολλώδες λόγω υψηλής συγκέντρωσης γλυκοπρωτεϊνών σε αυτό. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απασχολεί απλά θα ήταν καλό να τηρούνται πιο συχνά οι έλεγχοι στα δόντια σας και να γίνεται αντί για 2, 3 φορές καθαρισμός δοντιών το χρόνο , καθώς και μεσώ βελτίωσης της διατροφής μπορούν να μειωθούν λίγο οι γλυκοπρωτεΐνες.

Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr

COVID-19, Nεος κορονοϊος, τι είναι, ποια τα μέτρα προστασίας για τους ασθενείς και οδοντίατρους?

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου CoVid-19, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

 • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
 • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
 • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
 • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
 • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
 • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
 • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

Οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο
κορωνοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την
υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής
με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με
επαγγελματία υγείας για όλη τη διαρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
• Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
• Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα
υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
• Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
• Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό
δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
• Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
• Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
• Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον
του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό
και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου
αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
• Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
• Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και
του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
• Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες
αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας
χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
• Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα,
ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό
πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

• Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του
ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια
απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται
χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
• Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Οδηγίες σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος, συστήνονται τα παρακάτω:
χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
Ατομικός εξοπλισμός προστασίας: μάσκα FFP2, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια,
γάντια, οφθαλμική προστασία (γυαλιά)
υγιεινή των χεριών
αποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια
άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-
5212054)

Οδηγίες για τον οδοντίατρο

Τα μέτρα προφύλαξης είναι:

1) Λήψη από τηλεφώνου λεπτομερούς ιστορικού:

 • για πρόσφατα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • εάν ο ίδιος ή κάποιος στο στενό περιβάλλον εμφανίζει βήχα, πυρετό, δύσπνοια, διάρροια ή καταβολή δυνάμεων.

2) Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς λοιμώξεων. Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των χώρων με κατάλληλα διαλύματα. Επιμελημένη καθαριότητα δαπέδων.

3) Ενίσχυση των παγίων μέτρων Ατομικής υγιεινής Ιατρών και Ασθενών (π.χ. διάθεση αλκοολούχων διαλυμάτων στο χώρο αναμονής).

4) Ταυτόχρονη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, με χειρουργική μάσκα και καλυπτικό κεφαλής, μακρυμάνικη αδιαβροχοποιημένη ποδιά, γάντια μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.

5) Επαρκής συχνός αερισμός του χώρου.

6) Εξορθολογισμός χρονικής διάρκειας ραντεβού, ώστε να επαρκεί ο χρόνος για τα πρόσθετα μέτρα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στους χώρους αναμονής.

7) Περιορισμός πράξεων που παράγουν αερόλυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, προστασία από το αερόλυμα με:

 • Αξιοποίηση της τεχνικής του ελαστικού απομονωτήρα.
 • Χρήση ισχυρών αναρροφητικών συστημάτων .

8) Αυστηρή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

9) Οι οδηγίες επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις και θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Οι οδηγίες έχουν δωθει σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό υγείας και τις αναρτήσεις του οδόντιατρικου συλλόγου.

Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr

Καυσαλγια στοματος VS ψυχολογία.. Πόσο σχετίζονται?

Η καυσαλγία του στόματος ή αλλιώς στοματοδυνία ορίζεται η χρονιά επώδυνη υποκειμενική αίσθηση η οποία περιγράφεται ως καύσος και αφορά τμήμα του βλεννογόνου της στοματικης κοιλότητας.

Αιτιοπαθογενεια

Η Καυσαλγία διακρίνεται σε ιδιοπαθή και δευτεροπαθή. Στην ιδιοπαθή τα αίτια είναι άγνωστα ενώ στη δευτεροπαθή ενοχοποιούνται τοπικά συστηματικά και ψυχογενή αιτία.

Τοπικά αιτία μπορει να ειναι:

Η γεωγραφική γλώσσα, η οσχεοειδής γλώσσα, ο γαλβανισμός που προκύπτει από τον πολύμεταλλισμό, τοπικές λοιμώξεις όπως η καντιντίαση η υποσιαλόρια τοπικός τραυματισμός νεύρου κτλ

Συστηματικα αιτία μπορει να ειναι:

Η παρουσία υποκείμενης νόσου όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο sjogren, στερητικές αναιμίες (όπως η σιδηροπενική αναιμία η μεγαλοβλαστική αναιμία που προκύπτει από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12) , η υποβιταμίνωση, η λήψη φαρμάκων και κυρίως αντικαταθλιπτικών η εμμηνόπαυση και αλλα

Στα ψυχογενή αιτία αναφέρονται :

Το άγχος, οι ψυχώσεις η ψυχωσικά σύνδρομα, οι έμμονες ιδέες (όπως για παράδειγμα η καρκίνο φοβία). Στα πλαίσια των ψυχολογικών αιτιών που σχετίζονται με το άγχος, περιλαμβάνονται και κάποιες παράλειτουεγικες έξεις όπως ο βρουξισμός, η πίεση της γλώσσας στα δόντια που ενοχοποιούνται για το σύνδρομο και που καταγράφονται σε αυξημένες ποσοστιαίες αναλογίες σε ασθενείς με καυσαλγία. Τα ψυχογενή αιτία είναι τα πιο συχνά από τα δευτεροπαθή αίτια που ανακύπτουν στην κλινική πράξη.

Επιδημιολογια

Η καυσαλγία του στόματος είναι μία ιδιαίτερα συχνή οντότητα η εκδήλωση της στο γυναικείο πληθυσμό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στον αντρικό. Επίσης παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας παρατηρείται και αύξηση της συχνότητας της εκδήλωσης της στους άντρες πριν από την ηλικία των 40 ετών το ποσοστό εκδήλωσης είναι 0,7%, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες ανέρχεται στα 3,6%. Φυσικά τα ποσοστά των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερα και ξεκινάνε από 12,2% και σταδιακά αυξάνονται. Η συχνότητα στις γυναίκες βρίσκεται κυρίως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή αμέσως πριν και αμέσως μετά από αυτήν υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 90% των γυναικών που εκδηλώνουν καυσαλγια βρίσκονται σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Κλινικη εικονα

Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της καυσαλγίας είναι ο πόνος, η δυσαισθησία, η αιμωδία, το αίσθημα τάσεως των ιστών και ο κνησμός στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας. Η αίσθηση αυτή έχει μεταβολές ως προς την ένταση της κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου το πρωί έχουμε λιγότερη ένταση με κορύφωση κυρίως τις βραδινές ώρες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η αίσθηση του πόνου εντοπίζεται κυρίως στη γλώσσα και κυρίως στην κορυφή της, στα πλάγια χείλη της γλώσσας και στη ραχιαία επιφάνεια της, ακολουθούν περιοχές όπως η σκληρή υπερώα, τα ούλα, η φατνιακή ακρολοφία της άνω γναθου, τα χείλη και η κάτω γνάθος.

Σε ότι αφορά την παρουσία πόνου υπάρχουν διακυμάνσεις στην ένταση κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου που σημαίνει ότι μπορεί να είναι διακεκομμένη η συνεχόμενη.

Η αύξηση της έντασης του πόνου σχετίζεται ξεκάθαρα με το άγχος, με τη σωματική ή ψυχική κόπωση, την κατανάλωση ερεθιστικών για τον βλεννογόνο τροφών και ροφημάτων (όπως αλμυρά, καυτερά, ζεστά και οινοπνευματώδη).

Στην καυσαλγία ο πονος μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου. Συχνά όμως ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η ξηροστομία, και η δυσγευσια. Σε περίπτωση ύπαρξης αυτών των τριών συμπτωμάτων ο ασθενής κατατάσσεται στην τυπική μορφή που ονομάζεται σύνδρομο καυσαλγία του στόματος.

Η αίσθηση της ξηροστομίας αναφέρεται ότι εκδηλώνεται σε ποσοστά 45 με 65% των ασθενών που πάσχουν από καυσαλγία. Στα άτομα αυτά το σύμπτωμα αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε ψυχολογικά αιτία όπως η κατάθλιψη καθώς και στην απλή λήψη ή κατάχρηση αντιχολινεργικών φαρμάκων (ψυχοτρόπα φάρμακα). Η αίσθηση της ξηροστομίας μπορεί να είναι υποκειμενική η να διαγιγνώσκεται με αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν την ξηροστομία όπως η υποσιαλόρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από μεταβολές στην ποιότητα του σάλιου.

Σχετικά με τη δυσγευσια, αναφέρεται ότι σε ποσοστό 75% των ασθενών εκδηλώνονται γευστικές διαταραχές που επιμένουν δίνοντας τα άτομα αυτά την αίσθηση μεταλλικής, πικρής ή αλμυρης γεύσης ή συνδυασμό αυτών. Οι διαταραχές αυτές αποτελούν ένδειξη βλαβών των αισθητηρίων υποδοχέων της γεύσης.

Διαγνωση

Η διάγνωση της ιδιοπαθούς καυσαλγίας του στόματος είναι δύσκολη επειδή: α) χαρακτηρίζεται μόνο από υποκειμενικά ενοχλήματα χωρίς υπάρξει παθογνωμικών αντικειμενικών σημείων, β) η τυπική Τριάδα συμπτωμάτων εμφανίζεται ταυτόχρονα στον ίδιο ασθενή σε σχετικά λίγες περιπτώσεις και γ) είναι, ως εκ τούτου η διάγνωση της καυσαλγία γίνεται έμμεσα με τον αποκλεισμό άλλων νόσων λογικών οντοτήτων.

Ισχυρό κριτήριο για τη διάγνωση της είναι ο αμφοτερόπλευρος πόνος που επιμένει για τουλάχιστον 4 με 6 μήνες. Συνήθως είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σπάνια επηρεάζει τον ύπνο.

Η εξέλιξη της νόσου είναι μακροχρόνια με υφέσεις και εξάρσεις. Συχνά διαρκεί 4 με 8 χρόνια αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ταλαιπωρούνται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλοκές δεν υπάρχουν.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική καθως ο γιατρός προσπαθεί να βρει τον αιτιολογικό παράγοντα και να εστιάσει εκεί! Στις περιπτώσεις ιδιοπαθούς καυσαλγίας είναι πολύ σημαντικό ο οδοντίατρος να εξηγήσει στον ασθενή αναλυτικά τα σχετικά με την νοσολογική αυτή οντότητα και να τον καθησυχάσει ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με κάποια άλλη νόσο ούτε απειλείται η ζωή του.

Μέχρι στιγμής δοκιμάστηκε ως πιο αποτελεσματική λύση η χρήση κλοναζεπάμης η οποία μέχρι στιγμής έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επίσης έχει δοκιμαστεί η συστηματική χορήγηση φαρμάκων. Μέσα σε αυτά κατατάσσεται το άλφα λιποϊκό οξύ που παρουσιάζει αναπλαστικές ιδιότητες στο νευρικό ιστό, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και συγκεκριμένα η αμισουλπριδη και τέλος η καψαϊκινη. Πολλές φορές βοηθάει η ενδομυϊκή χορήγηση συμπλέγματος βιταμινών με αμφισβητούμενα όμως αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση καυσαλγίας είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται τα συγκεκριμένα αίτια και η θεραπεία ξεκινά με την αντιμετώπιση των πιθανών αυτών αιτιών και πιο πολύ της δευτερογενούς καυσαλγίας.

Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr

Λεύκανση δοντιων

Μπορούμε να σου δώσουμε έναν ακόμη λογο για να χαμογελας. Το χαμόγελό σου είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου. Γιατί λοιπόν να μην το φωτίσεις λίγο παραπάνω?

Η λεύκανση λοιπόν θα σου δώσει αυτο το επιθυμητό αποτέλεσμα που τόσο περιμένεις. Είναι μία διαδικασία που διαφημίζεται αρκετά άλλα μόνον οι οδοντίατροι μπορούν να σε συμβουλέψουν ωστε να γίνει και με τον σωστό τρόπο ώστε να μην καταστρέψεις τα δόντια σου και να εχεις το χαμόγελό που ονειρεύεσαι.

Πριν ξεκινήσουμε όμως να μιλάμε για τη διαδικασία καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι πρέπει να προσέχεις την υγιεινή του στόματος σου και να κάνεις έναν καλό καθαρισμό και αποτρύγωση των δοντιών προτού ξεκινήσεις τη λεύκανση. Επίσης αν έχεις αισθητικές η προσθετικες αποκαταστάσεις (ρητίνες ή στεφάνες ή όψεις) καλό θα ήταν να σκεφτείς τον παραγοντα ότι δεν αλλάζουν απόχρωση και ίσως χρειαστεί να τις αντικαταστήσεις με καινούργιες.

Υπάρχουν 3 μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών που μπορεί να επιλέξει κάποιος να κάνει:

1) η μέθοδος λεύκανσης με ναρθηκες στο σπίτι.

Μια μέθοδος που γινεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι με ειδικούς εξατομικευμένους νάρθηκες. Ο ασθενής θα λάβει το gel λεύκανσης που θα τοποθετεί στους ναρθηκες σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Ο ασθενής εφαρμόζει το ειδικό λευκαντικό για τις ώρες που θα ορίσει ο γιατρός μέσα στην ημέρα ή την νύχτα. Στην αρχή πριν ξεκινησει ο ασθενής πρέπει να γίνει καταγραφή του χρώματος των δοντιών και να συζητηθεί σε ποιο επιθυμητό αποτέλεσμα θέλει να φτάσει ο ασθενής. Στη συνέχεια δίνουμε οδηγίες για την εφαρμογή του λευκαντικου και την υγιεινή του στόματος και των ναρθηκων. Το λευκαντικό υλικό δεν πρέπει να φτάσει στα ούλα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει να γίνει επανέλεγχος γαι το τελικό αποτέλεσμα του χρώματος.

2) η μέθοδος της λεύκανσης στο οδόντιατρειο.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο στο ιατρείο με laser ή ειδικές λάμπες λεύκανσης. Τα αποτελέσματά της είναι άμεσα. Αρχικώς, απομονώνονται τα ούλα διότι το λευκαντικό υλικό δεν πρέπει να φτάσει εκεί και στη συνέχεια απλώνουμε το λευκαντικό στα δόντια και το αφήνουμε κάτω απο το φως της λάμπας. Από το πρωτο κιόλας ραντεβού υπάρχει βελτίωση του χρώματος και για το λόγο αυτό προτείνουμε αυτή τη μέθοδο για πιο γρήγορα αποτέλεσματα.

Υπάρχει και η λύση του συνδιασμου των δύο αυτών μέθοδων για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και για ασθενείς που θέλουν γρήγορη άλλαγη στο χρώμα των δοντιών τους. Στην αρχή πραγματοποιείται η διαδικασία με τη λάμπα και τη συνέχεια ο ασθενής συντηρεί το αποτέλεσμα με τους ναρθηκες στο σπίτι.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις :

1) μπορεί να προκληθεί ευαισθησία με τις θερμοκρασίες των τροφών μετά από τη διαδικασία της λεύκανσης κυρίως στο σπίτι και ειδικά αν ο ασθενής έχει αφήσει το λευκαντικό παραπάνω ώρα από αυτή που προτείνει ο οδοντίατρος

2) να παραμείνει το γκρι χρώμα στα απόνευρωμενα δοντια το οποίο είναι κ λογικό να συμβεί διότι δεν είναι ζωντανά. Εκεί θα πρέπει να ακολουθηθεί λεύκανση εσωτερική του δοντιου που γινεται στο οδόντιατρειο εξατομικευμένα.

3)να μην υπάρξει άμεσα γρήγορο αποτέλεσμα. Πολλές φορές και ανάλογα με το πάχος της αδαμαντινης του κάθε δοντιου η λεύκανση μπορεί να διαρκέσει λίγο παραπάνω για κάποιους ασθενείς με πιο «παχιά» δόντια.

4) να δημιουργήσει περεταιρω προβλήματα σε ασθενείς με υποπλασια αδαμαντινης /οδοντινης οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προτείνεται.

Γενικές οδηγίες :

1) δεν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν χρωστικές όπως το κόκκινο κρασί τα λαχανικά που βάφουν όπως τα παντζάρια και δεν καπνίζουμε ή να πίνουμε καφέδες κατά τη διάρκεια της λεύκανσης.

2) διατηρούμε την απαραίτητη στοματική υγιεινή για να έχουμε και πιο σίγουρο αποτέλεσμα Αλλά και να αποτρέψουμε διάφορες χρωστικές και πλακα βιοϊμενα να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών μας.

3) τηρούμε τις απαραίτητες ώρες που θα φοράμε τους νάρθηκες για να μην έχουμε προβλήματα υπερευαισθησίας των δοντιών.

Σε κάθε περίπτωση η λεύκανση των δοντιών μετά το πέρας των αποτελεσμάτων της θα δώσει και σε εσάς και σε εμάς αυτοπεποίθηση πολλά περισσότερα χαμόγελα και θα σας κάνει να είστε χαρούμενοι ιδίως τώρα στις γιορτές που όλοι θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο χαμόγελο!

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε παρακαλώ να τοποθετηθείτε παρακάτω..

Γράφει η Έφη Στεργιάδου- τελειοφοιτη μεταπτυχιακός-συνεργάτης εργαστηρίου στοματολογιας, D.D.S, MDDr